Ekstraordinært «korona-vederlag» på vei

3. april 2020

I forrige uke inngikk Nasjonalbiblioteket og Kopinor en avtale om å gi norske elever og studenter tilgang til alle bibliotekets digitaliserte bøker under pandemien. Nå er betalingen allerede på vei til norske forfattere og forlag.

Yngve Slettholm og Susanne Levin.jpg
Kopinors arbeid drives nå fra hjemmekontor, her adm. direktør Yngve Slettholm og seniorkonsulent for fordeling, Susanne Levin.
Foto: Hege Lunde

Opphavernes og utgivernes organisasjoner har på rekordtid blitt enige om hvordan vederlaget skal fordeles, og Kopinors administrasjon har fulgt opp. Dermed kan vederlagsmidlene allerede fredag 3. april betales ut til organisasjonene, slik at de kommer til nytte som stipender og andre utbetalinger til rettighetshaverne.

– Kulturlivet er i krise, og da er det viktig å være raske og effektive, sier Kopinors adm. direktør Yngve Slettholm. – Dette er rettighetshavernes egne penger, og denne gangen har vi altså kunnet ekspedere i ekspressfart, gitt den spesielle situasjonen.

Den midlertidige avtalen med Nasjonalbiblioteket gjelder for opp til tre måneder. Kopinor har valgt å fordele hele beløpet nå, uten å trekke noe for administrasjon. Dersom avtalen opphører tidligere, vil overskytende beløp trekkes fra senere utbetalinger.

– Etter at vi har trukket fra det som tilfaller utenlandske rettighetshavere, betaler vi i dag ut 2,7 millioner kroner, forteller seniorkonsulent Susanne Levin, som har gjort det praktiske arbeidet med fordelingen. Hun roser alle som har vært med i prosessen:

– Alle har spilt på samme lag, og mens elever og studenter har fått tilgang til litteraturen, har forfattere, andre opphavere og forlag fått betaling for bruken.