Forandring og fornyelse

15. desember 2022

– I en periode der mye er usikkert, er Kopinors utgangspunkt det beste, skriver Yngve Slettholm i årets julehilsen.

Snart viser kalenderen et nytt år. Et årsskifte er en god anledning til å reflektere over tiden som går og se både bakover og framover. Et viktig perspektiv er hvordan forandringer påvirker oss og fører til fornyelse – i menneskelivet, arbeidslivet, samfunnet og globalt.

YS-jul 2021 og 2022_Foto HW_2_red. MM.jpg
Yngve Slettholm
Foto: Heidi Wøllo

Mitt perspektiv ved årsskiftet er preget av at også 2023 blir et år i forandringens tegn. I juni overtar Hege Munch Gundersen stafettpinnen som administrerende direktør, og dermed også ansvaret for utvikling og fornyelse av Kopinor. Hun går til en spennende jobb midt i kultur- og kunnskapsfeltet og er den rette til å videreføre løpet. Vi ønsker henne velkommen til oss.

I en periode der mye er usikkert, er Kopinors utgangspunkt det beste. Våre største avtaler løper videre både gjennom 2023 og 2024, og en vesentlig del av inntektene er dermed sikret. Vi har en solid og kompetent stab av medarbeidere og opplever stor tillit fra våre medlemmer. Kopinor-avtalen er verdsatt og respektert av brukerne, slik også Kopinor selv er det.

Allikevel er endringer en del av hverdagen. Organisasjonen utvikler seg i takt med endringer i samfunnet, lovverket og vårt organisatoriske bakland. Kopinors utviklingsfond og formidlingsfond skal avvikles ved nyttår slik de er i dag, og nye ordninger vil bli etablert. Vi skal utvikle avtaler på nye områder, fornye fordelingssystemet, utvikle nye tjenester, styrke kommunikasjonsarbeidet – kort sagt forbli en moderne og framtidsrettet kollektiv forvaltningsorganisasjon.

De kulturøkonomiske hjulene må holdes i gang for å trygge inntektsmulighetene til forfattere, illustratører, fotografer, billedkunstnere og komponister slik at det kan skrives nye bøker, lages nye animasjoner, bilder og musikk til glede for mange – et kulturelt kretsløp som kommer hele samfunnet til gode. Kopinor skal være en drivkraft i dette kulturelle kretsløpet.

Aller først skal vi nå få feire nok en jul i fred og frihet. Det siste året har lært oss at dette ikke er noen selvfølge. Julen gir mulighet til å stanse opp og se tingene i en større sammenheng. Julen minner oss om at noe er større enn oss selv og våre egne utfordringer. Må julen gi framtid og håp til alle!

God, fredfylt jul og et godt nytt år!
 

Yngve Slettholm
administrerende direktør i Kopinor