Bolk med bibliotekhjelp

23. oktober 2017

Studentene trenger pensumlitteratur, og ved landets universiteter og høgskoler er planlegningen av vårsemesteret godt i gang. Ved Universitetet i Agder bistår biblioteket når faglærerne lager kompendier i Bolk.

Ewelina-Krakowska-bredde
– Stadig flere faglærere bruker Bolk uten hjelp fra oss, sier universitetsbibliotekar Ewelina Krakowska.
Foto: Universitetet i Agder

Norges sørligste universitet har 12 000 studenter fordelt på campuser i Kristiansand og Grimstad. Også her merkes det at et nytt semester nærmer seg. Universitetet har tatt pensumsystemet Bolk aktivt i bruk for å fremstille digitale kompendier – rundt 120 kompendier i inneværende semester. 

Og her er det faglærerne selv som lager kompendier i Bolk, forteller universitetsbibliotekar Ewelina Marta Krakowska: 

– Biblioteket har ansvar for teknisk support, men faglærerne må lage kompendiet selv. Vi arrangerer workshops etter behov, og her kommer lærerne med innholdsfortegnelse til sine kompendier og lager dem mens de er her. Dette fungerer veldig bra, særlig når lærere går herfra med ferdig PDF fra Kopinor med kompendiet sitt. Da er de veldig fornøyd! 

– Hva er det ellers faglærerne lurer på? 

– Det kan være alt: hvordan de oppretter nye kompendier, hvordan de kan bruke gamle kompendier, hvordan de finner bøker til kompendiet og hvor lang tid det tar å få kompendiet tilsendt, sier Krakowska, som legger til at de hvert år har færre og færre henvendelser om hjelp til å lage kompendier: 

– Siden antall kompendier er ganske stabilt, betyr det at stadig flere klarer å bruke Bolk selv. 

Ewelina Krakowska forteller at biblioteket har laget en brukerveiledning for bruken av Bolk. Veiledningen ligger på intranettet og blir også delt ut på workshop. 

– Gjennom Bolk har lærerne fått mer kunnskap om opphavsrett og hva de kan bruke i kompendiet, og ikke minst hvor mye de kan bruke. Selve systemet er også forbedret, men fremdeles er det ting som ikke er helt intuitivt, avslutter Krakowska, og hennes innspill om dette tar Bolk-teamet med inn i produktutviklingen.

Les mer om pensumtjenesten Bolk